Goede voorbereiding is het halve werk. Zo is het ook bij boottransport. Bovenal wilt u uw boot veilig en in één stuk op locatie hebben. Volg hiervoor onderstaande tips.

Check de staat van de boot

Noteer nauwkeurig alle bestaande beschadigingen van de boot. Maak foto’s van de boot, met name van de delen die gevoelig zijn voor beschadiging. Zorg ervoor dat op de foto duidelijk is op welke datum de foto is gemaakt. Een foto met een datumstempel (of bijvoorbeeld de krant van die dag) lijkt overdreven, maar kan erg nuttig zijn. Vaak zijn dit de delen die in aanraking komen met het voertuig/trailer. De boot laten nakijken en checken door een ervaren expert is altijd een goed idee. Wantrouw de vervoerder niet, maar better safe than sorry!

Haal ook alle persoonlijke spullen van boord. Geef op deze manier geen aanleiding conflicten door onduidelijkheid over wat wel en wat niet op het schip aanwezig was. Grote onderdelen (kussensets etc.) kunt u wel meegeven, maar laat dit weten aan de transporteur en maak hier een aantekening van. Wederom is een checklist erg handig. 

Regel alle voorbereidingen in ieder geval een dag van tevoren. Dan heeft u nog alle tijd om eventueel vergeten zaken op tijd te regelen. Er komt altijd meer kijken bij de voorbereiding van het boottransport dan de gemiddelde booteigenaar denkt, dus weer daar op voorbereid.

Checklist

  • Plaats losse onderdelen/spullen/interieur benedendeks.
  • Haal bedrading los (accu etc.)
  • Zorg dat niets lekt (check vooral de motor). Zorg dat de benzinetank (vrijwel) leeg is.
  • Maak alle ramen goed dicht.
  • Haal uitstekende accessoires weg.
  • Tape leidingen af.

Bedenk goed dat beschadiging van onderdelen die niet direct bij de boot horen niet onder de verantwoordelijkheid van de transporteur vallen. Verder gaat met bootvervoer altijd enige slijtage gepaard. Een boot raast met hoge snelheid over de snelweg. Besef dit goed als u uw boot gaat vervoeren. De transporteur kan u natuurlijk altijd goed adviseren hoe u uw boottransport dient voor te bereiden.